Muziekstuk voor de beiaard Cuneratoren

Op zaterdag 29 maart om zal burgemeester Joost van Oostrum de namen bekend maken van de prijswinnaars van de Internationale Beiaard Compositie Wedstrijd 2008 en worden er twee concerten gegeven op de beiaard van de Cuneratoren.  

De compositiewedstrijd is georganiseerd door de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging en de Stichting Beiaard Cuneratoren. De klokkenspelvereniging viert dit jaar haar 90 jarig bestaan, de stad Rhenen bestaat 750 jaar en de Van Bergen beiaard in de Cuneratoren bestaat 50 jaar. Drie redenen om de beiaardmuziek én de stad Rhenen in het zonnetje te zetten met een muzikale ode aan de Cuneratoren. 

Met 22 inzendingen was er vanuit de internationale beiaardwereld grote belangstelling om een muziekstuk te componeren speciaal voor de Van Bergenbeiaard, een 4-octaafse beiaard met 47 klokken. Een deskundige jury heeft drie prijswinnaars uitgekozen. De geldprijzen zijn beschikbaar gesteld door de gemeente Rhenen.

 

Het programma op 29 maart is als volgt:

’s Ochtends van 9.30 – 10.15 uur een concert door de vaste beiaardier Klaas de Haan, onder meer een improvisatie op “Een schatje van een stadje” en een door hem zelf gecomponeerde “Cunera-suite” met  de onderdelen Cunera’s komst - Cunera’s dood - Cunera’s legende.

Om 13.30 uur zal de burgemeester in de hal van het gemeentehuis de prijswinnaars bekend maken. Het gemeentehuis is dan open voor belangstellenden, die de prijsuitreiking willen bijwonen.

Vanaf 14.00 uur zullen alle prijswinnende composities op de beiaard van de Cuneratoren ten gehore gebracht worden door de beiaardiers Roy Kroezen en Gideon Bodden.

Later in het jaar, op zaterdagmiddag 24 mei van 13.00-18.00 uur, zullen meerdere van de ingezonden composities te horen zijn tijdens een spectaculair presentatieconcert van 13.00 – 18.00 uur. Er zal een tent worden opgericht waar op videobeelden de verrichtingen van de beiaardiers te volgen zullen zijn.

 
Beiaardier Klaas de Haan aan het stokkenklavier van de beiaard van de Cuneratoren

Artikel afdrukken