Klaas de Haan brengt zijn zelf gecomponeerde Cunera-suite ten 
gehore


Mieke Bouman en Mieke Pijfers met de aaneengeknoopte sjaals, foto Willy Hoorn

De terugkeer van de wurgdoek in Rhenen inspireerde Mieke Bouman en Mieke Pijfers tot de ludieke actie om afgedankte sjaals aan elkaar te laten knopen en te laten wapperen vanaf de Cuneratoren. De actie was niet alleen bedoeld als manifestatie om aandacht te schenken aan de tentoonstelling van de wurgdoek in museum ’t Rondeel, maar ook om de relatie met de Cuneratoren te benadrukken. De heiligverklaring van de gewurgde Sinte Cunera, met als gevolg dat Rhenen bedevaartsplaats werd, maakte financieel de bouw van de Cuneratoren mogelijk. Tijdens de opening van de ludieke actie in de hal van de Cuneratoren verwees Bert Huiskes, conservator van museum ’t Rondeel, ook naar deze (oor)zakelijke relatie.

Het carillon van de Cuneratoren droeg met een muzikale bijdrage haar steentje bij aan de Cunerasfeer. Tijdens het uithangen van de sjaals speelde de vaste beiaardier van de Cuneratoren, Klaas de Haan, de door hem zelf gecomponeerde Cunera-suite, waarin de Cuneralegende muzikaal verteld wordt. 

De wurgdoek inspireerde het creatieve duo Mieke Bouman en Mieke Pijfers (bekend van de website www.cunera.nu) tot een nog volgende actie. Als het aan hen ligt, kunnen binnenkort alle Rhenense dames (én “pelgrims”/toeristen) hun eigen Cunera “wonderdoek” kopen en dragen. In samenwerking met het textielmuseum Tilburg is er een basisontwerp gemaakt. Op dit moment wordt er bij de Breierij in Beneden-Leeuwen een prototype vervaardigd. De beide dames van de Stichting Cunera Nu zijn nog op zoek naar sponsors met name onder vrouwelijke ondernemers in Rhenen.

Bron: Rhenense Betuwse Courant van 18 juni 2008

Artikel afdrukken