Gebeier rond Sinte Cunera


Geboeid luistert het publiek aan de voet van de Cuneratoren naar het winnende stuk. 
Foto: Evert Davelaar Mediaservice.

RHENEN – Ongeduldig beroert de beiaardier af en toe het klavier van de beiaard van de Cuneratoren, waardoor een zacht geklingel te horen is. De toespraken in de hal van het gemeentehuis zijn dan ook wat uitgelopen en voordat het gezelschap te voet aan de voet van de toren was gearriveerd, duurt daarom langer dan verwacht. De prijswinnaars werden gehuldigd door het bestuur van de Stichting Beiaard Cuneratoren en burgemeester Joost van Oostrum. De beiaardiers en beiaard-geďnteresseerden laten zich eerst een waar feestmaal goed smaken in de hal van het gemeentehuis. Daarna komen na enkele vrij lange toespraken uiteindelijk de prijswinnaars voor het voetlicht. Een internationaal gezelschap. 

De aanmoedigingsprijs – 750 euro, waar kennen we dat getal van in Rhenen – gaat naar Rens Tienstra uit Noordwijk. De winnaar van de tweede prijs blijkt niet aanwezig. Het zou ook een flinke trip zijn voor hem, want hij komt uit de Verenigde Staten. Zijn naam: David Carter. De eerste prijs gaat ook naar iemand van buiten de landsgrens, hoewel de naam zeer Hollands aandoet: Geert D'hollander uit Antwerpen schreef het winnende stuk voor Rhenen 750. Het stuk valt de eer te beurt om vertolkt te worden op de vijftig jaar oude beiaard van de toren van de Sinte Cunerakerk. Het stuk is geďnspireerd op de Cuneralegende, de pelgrimstocht van Sinte Cunera, haar schipbreuk bij Keulen en haar verblijf bij koning Radboud, die destijds in Rhenen woonde en uiteindelijk haar wurging door de echtgenote van Radboud. D'hollander heeft er een prachtig stuk van gemaakt, zo blijkt. Modern, met soms felle dissonanten, dan weer rustig klinken de tonen over de oude binnenstad van Rhenen als eerbetoon aan de heilige, waaraan de kerk haar naam ontleent. 

Het beiaardconcours is georganiseerd onder de vlag van het NKV, de overkoepelende organisatie van beiaardiers in Nederland. De reden was tweevoudig. Het vijftigjarig bestaan van de beiaard en de festiviteiten rond 750 jaar stadsrechten in Rhenen. D'hollander zegt dat hij eigenlijk geen tijd heeft om te componeren. “Een wedstrijd waarbij je op tijd een stuk moet inzenden, is dan ideaal. Ik presteer het beste onder stress en dan moet je een deadline hebben.” Alle ingezonden stukken worden gebundeld in een boek en op zaterdag 24 mei tijdens de Beiaarddag in Rhenen op het carillon van de Cuneratoren gespeeld. Dan kan Rhenen opnieuw genieten van de 'zingende toren'. 

Artikel afdrukken